Tenlastelegging goedgekeurd: fraudeproces tegen ex-VW-baas Winterkorn komt eraan

Dit artikel gaat over waarschuwingen. Winterkorn beschuldigd van rol in het dieselschandaal: De regionale rechtbank van Braunschweig heeft de aanklachten tegen Martin Winterkorn nu goedgekeurd. De voormalige VW-baas wordt vervolgd vanwege het emissieschandaal. Wanneer het begint, is het nog steeds open.

Winterkorn moet de aantijgingen onder ogen zien in een openbaar proces. Wanneer het proces begint is nog steeds open. De rechercheurs hadden de 73-jarige manager in april 2019 aangeklaagd voor zijn rol in het dieselschandaal. Het betreft beschuldigingen van ernstige fraude en schending van de wet tegen oneerlijke concurrentie in verband met manipulatie van de emissiewaarden van miljoenen voertuigen. Zoals de rechtbank woensdag aankondigde, ziet de kamer in Winterkorn een voldoende vermoeden dat de manager veroordeeld zou kunnen worden voor handels- en bendefraude. Daarom was de opening van het hoofdgeding toegestaan.

De kopers van bepaalde voertuigen uit de VW-groep werden misleid over de staat van de auto’s en vooral over het zogenaamde uitschakelmechanisme in de motorbesturingssoftware. Als gevolg hiervan was naleving van de stikstofoxide-emissies alleen gegarandeerd op de testbank, maar niet tijdens normaal bedrijf. De kopers zouden hierdoor financieel verlies hebben geleden, aldus een verklaring van de regionale rechtbank. Een commerciële strafkamer van drie rechters onderzocht of er voldoende verdenking bestond. De rechtbank zou de afgelopen maanden enige twijfel hebben gehad over de argumenten van het parket van Braunschweig. In het najaar vroeg rechter Christian Schütz de aanklagers om verdere uitleg. Volgens berichten heeft de rechtbank onder meer een deskundigenoordeel gevraagd over de vraag of de software van de regeleenheden van de betreffende dieselvoertuigen daadwerkelijk een illegaal bedrogprogramma bevatte.

Lees meer op onze website over bijvoorbeeld de vakantiediscounter.