Waarom is linkbuilding belangrijk

Wat is Linkbuilding? 

Linkbuilding is het actief links van andere websites naar jouw website laten linken. Om hoog te scoren in Google is linkbuilding een essentieel onderdeel. Google ziet links naar jouw website namelijk als een teken dat jouw website waardevol is. Hoe meer links jij naar jouw website krijgt, hoe relevanter en waardevoller jij zal zijn in de ogen van Google. 

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Het aantal links dat Google ziet als relevant en waardevol is belangrijk voor de beoordeling van jouw website. De links tonen een linkwaarde en hebben invloed op de Pagerank, paginawaarde en domeinwaarde van jouw website. Google gebruikt deze waarden om te beoordelen hoe populair je website is, aan de hand van deze gegevens word bepaald op welke positie jouw website staat in de zoekresultaten. Hoe beter de beoordeling van jouw website, hoe hoger jij in Google komt. 

hoeveel backlinks bovenaan in google
Hierboven zie je hoeveel links er gemiddeld nodig zijn om bovenaan te scoren in Google.

Wereldberoemde SEO expert Neil Patel legt uit waarom linkbuilding belangrijk is voor uw vindbaarheid in Google.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn de links op andere websites die verwijzen naar jouw site. Deze links zijn heel belangrijk voor een goede positie in Google. Dit komt omdat jij wel kunt zeggen dat jouw diensten of producten het beste zijn, maar het komt geloofwaardiger over wanneer jouw klanten dat zeggen.

Bij Google werkt dit hetzelfde. Je kunt op jouw website zeggen wat je wilt, maar een website krijgt logischerwijs meer waardering wanneer anderen websites naar jouw linken. Je wordt als het ware aanbevolen door jouw klanten wanneer zei naar jou linken. Google wilt zijn gebruikers de beste sites aanbieden, hierdoor zullen populaire websites hoger verschijnen in de zoekresultaten. 

Bij het gebruik van backlinks moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • De populariteit van de verwijzende website
  • De betrouwbaarheid van de verwijzende website
  • De kwaliteit van de verwijzende website
  • De volgbaarheid van de links

Wat is een anchortekst?

De anchor tekst (ook wel ankertekst genoemd) is de tekst waarin je de link plaatst naar een andere pagina of website. Wanneer je bijvoorbeeld in je tekst een link zet in de zin: Alles wat jij moet weten over linkbuilding dan is “Alles wat jij moet weten over linkbuilding” de anchor tekst. 

Google ziet jouw anchor tekst als een hint waarover de pagina gaat waarnaar je verwijst. Wanneer je een simpele anchor tekst zoals “start hier” of “klik hier” gebruikt, geeft dat niet duidelijk aan voor Google naar wat voor pagina je linkt. Het is daarom slim om gebruik te maken van een duidelijke beschrijving van de pagina waarnaar je verwijst. Vaak is wordt er gebruik gemaakt van een woord waarop hoog gescoord wilt worden in Google. 

Uiteraard heb je op anchor teksten die vanaf andere websites naar jouw website linken niet zoveel invloed.

Zoekmachine optimalisatie door middel van backlinks

Door middel van backlinks zal jouw website hoger ranken in google (SEO).Google ziet backlinks als het ware als ‘stemmen’ elke backlink staat voor een stem. Hoe meer stemmen jij op jouw website krijgt, hoe meer waarde jij uitstraalt naar google. Deze waarde is voor Google erg belangrijk, jouw website wordt beoordeeld op ‘waarde’ en zal dus ook hoger gerankt worden wanneer jij waarde uitstraalt met jouw website. 

Daarnaast zul je door middel van backlinks ook meer verkeer op jouw website krijgen, dit komt omdat bezoekers van andere websites worden doorgelinkt naar jouw website. Wanneer zei dan op jouw website vinden wat ze nodig hebben ben jij een waarde en zal je uiteindelijk meer kunnen verkopen en dus omzet genereren.

Backlinks kopen

Wanneer je ervoor kiest om backlinks te kopen, moet je ervan bewust zijn dat Google hier geen fan van is. Zeker niet wanneer je in een korte tijd heel veel links koopt. Sinds Google de Penguin update introduceerde in april 2012, is Google in staat om onnatuurlijke linkbuilding te onderscheiden van natuurlijke linkbuilding. Onnatuurlijke linkbuilding wordt door Google bestraft. Wanneer jij aan de slag gaat met linkbuilding is het tegenwoordig verstandig om voorzichtig te zijn. 

Ben jij van plan links te gaan kopen om beter vindbaar te worden? Hieronder een aantal punten die je wél moet doen en juist niet. 

Dit moet je WEL doen wanneer je links gaat kopen

  • Analyseer jouw website. Bekijk de kwaliteit van jouw content, de hoeveelheid content en de ankerteksten die gebruikt zijn voor jouw links. 
  • Bekijk de websites van concurrenten. Vergelijk jouw website met die van je concurrenten, kijk daarbij goed wat voor links hun gebruiken. 
  • Onderzoek wat links van goed scorende websites met elkaar gemeen hebben. Probeer gebruik te maken van dit soort links wanneer deze waardevol zijn voor jouw website. 
  • Maak een linkbuilding strategie en begin met het uitbouwen van links. Doe dit op een natuurlijke manier, Google herkent het wanneer plotseling een hoog aantal links naar jouw website linken. Zelfs overmatig gebruik van ankerteksten wordt herkent. 
  • Onderzoek of links als linkspam worden gezien. Dit kan gemakkelijk met systemen als Majestic. 
  • Wees voorzichtig met bedrijven die links aanbieden. Bedrijven die links aanbieden worden vaak al in de gaten gehouden door Google. De links van deze bedrijven worden logischerwijs vaak als eerste gevonden. 

Dit moet je NIET doen wanneer je links gaat kopen

  • Koop geen linkspam. Wanneer pagina’s veel uitgaande links hebben en/ of wanneer deze links een lage/ slechte kwaliteit hebben wordt dat door Google beschouwd als linkspampagina’s. Google ziet dat als onnatuurlijk en geen waarde. 
  • Koop geen sidewidelinks! Deze links zijn voor Google een reden om extra op jouw site te letten. Dit komt omdat deze links vaak worden gebruikt voor onnatuurlijke linkbuilding. Wanneer je van een sidewidelink koopt kan het zijn dat je duizenden links krijgt. 
  • Koop geen te goedkope links! Het uitvoeren van een goede linkbuilding kost veel tijd. Alle pagina’s moeten namelijk goed worden bijgehouden en daarnaast moet er kwalitatieve content geproduceerd blijven worden. Het plaatsen van links kost daarnaast ook veel werk. Koop daarom nooit links die te goedkoop zijn, deze links kloppen niet omdat voor zo weinig geld er nooit het benodigde werk in is gestoken. 
  • Koop niet teveel van dezelfde soort links. Varieer met het kopen van links, dit is belangrijk omdat het onnatuurlijk is wanneer veel of zelfs alle links met dezelfde ankertekst naar jouw website linken. Of wanneer alle links altijd naar dezelfde pagina linken en nooit naar andere pagina’s op jouw website. 

Linkbuilding strategie

De beste linkbuilding strategie is niet enkel gericht op het binnenhalen van backlinks. Het gaat er juist om dat jij de beste content moet maken voor jouw doelgroep. Waardevolle content maak je door consistent goede content te plaatsen op jouw website. Schrijf artikels over onderwerpen waar jouw doelgroep wat aan heeft, houd daarbij ook rekening met bepaalde zoekwoorden die je laat terugkomen in jouw artikel. Maak gebruik van mooie foto’s en video’s, hierdoor onderscheid je jezelf nog meer van jouw concurrenten. Jij wordt echt een waarde voor je doelgroep. Dit doe je zodat anderen zonder dat jij ernaar hoeft te vragen jouw content gaan delen. Natuurlijk is het altijd goed om anderen te informeren over jouw content/ website. Deel jouw content bijvoorbeeld via social media of via de mail.

Google kijkt of jouw links echt zijn

Na de update van Google, beter bekend als de Penguin update wordt er heel erg streng gelet op linkbuilding van websites. Dit wordt gedaan om black hat SEO te bestrijden en er voor te zorgen dat links waardevol zijn. Dit is namelijk ook in belang van Google zelf, je kunt je voorstellen dat Google niet wilt dat links niet waardevol zijn voor bezoekers / gebruikers van Google. 

Waar let Google dan op? Onderdelen waar streng naar gekeken wordt zijn bijvoorbeeld hoeveel links er worden aangemaakt en hoeveel dat er zijn in een bepaalde tijd. Wanneer een website binnen één dag 10 000 linkjes erbij krijgt naar zijn website, is het duidelijk dat er iets niet klopt. Die linkjes zijn dan niet op een natuurlijke manier behaald. Ook wordt er gekeken hoe relevant deze links voor jouw website zijn en dus of de links écht een waarde leveren. Een ander onderdeel waar nog naar gekeken wordt is hoe jouw website aan de links komt. 

Wat gebeurd er wanneer Google misbruik met linkbuilding constateert? Dat wordt keihard afgestraft met een penalty! Na invoering van de Penguin update werden veel websites gestraft, dit kwam omdat veel websites niet voldeden aan de eisen. Tegenwoordig zijn de eisen bekend en ben je genoodzaakt om natuurlijke linkbuilding uit te voeren. Doe je dit niet dan zal je op Google een penalty krijgen en dus niet goed scoren in zoekmachines. Er zijn nog steeds websites die grote hoeveelheden links kopen, Google houdt hier niet van! Zorg dus dat je een natuurlijk linkprofiel hebt.

Een natuurlijk linkprofiel zijn links die op een natuurlijke manier zijn verkregen, dit gedurende een heel jaar. Het is dus als het ware een natuurlijk proces. De links die je van en naar jouw website linkt verschillen vaak. Zo heb je kwalitatieve links en minder kwalitatieve links, deze worden ook wel follow links en no-follow links genoemd.  

goed communicatie bureau in Nieuw Amsterdam

Hoe doe ik de linkbuilding zelf?

Zoals uitgelegd in dit artikel, is het doel van linkbuilding om de populariteit van jouw website te verhogen. Hierdoor zal je uiteindelijk een betere positie in Google krijgen. Wanneer je begint aan linkbuilding, is het goed om te weten dat content erg belangrijk is. Zonder goede content zal jouw website niet de gewenste resultaten behalen. In jouw eigen content kun je interne links (links die naar andere artikels/ content binnen jouw website linken) plaatsen. Daarnaast kun je links die naar andere waardevolle artikels of websites linken plaatsen. Naast links die je zelf plaatst, zijn links die vanaf andere websites naar jouw site linken erg belangrijk. Dit soort links worden backlinks genoemd. Hoe meer backlinks jij verkrijgt, hoe populairder jouw website zal worden. 

Hoe kom ik aan gratis backlinks?

Wanneer je bent begonnen aan jouw linkbuilding strategie kom je op het punt dat je backlinks moet gaan krijgen. Maar hoe doe je dat? Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. 

  • Het inschrijven van jouw website bij verschillende startpagina’s en overzichtspagina’s.
  • Het schrijven van artikelen voor andere websites, hierin plaats je links naar jouw website.
  • Door middel van ruilen van links met andere websites. Zorg dat deze links waardevol zijn. Voorbeeld: Een groenteboer heeft niks aan links naar artikels over laptops. 
  • Door middel van social media. Promoot jouw content, en zorg dat mensen op die manier jouw informatie zullen gaan gebruiken op hun eigen websites. 
  • Het kopen van links 

Backlinks plaatsen op startpagina’s

Wanneer je backlinks wil plaatsen kun je je aanmelden op startpagina’s. Vroeger was deze manier efficiënter dan tegenwoordig. Sommige startpagina’s zijn niet erg waardevol. Dit komt door het aantal links wat op de startpagina staat. Hoe meer links er op de startpagina staan, hoe minder waarde de links bevatten. Daarnaast is het belangrijk dat de startpagina past bij het onderwerp van jouw website. Je kunt kiezen om te zoeken naar startpagina’s die passen bij jouw bedrijf zoals: startgids.nl, startpagina.nl, startkabel.nl en nog veel meer.

 Bekijk de startpagina en zoek naar de sub pagina die het beste bij jouw bedrijf past en meld je hier op aan. Het aanmeldformulier is bijna bij elke startpagina hetzelfde. Wanneer je op de sub pagina bent gekomen moet je opzoek gaan naar ‘link toevoegen’ of zoek contact met de eigenaar van de startpagina. Geef niet op wanneer je link niet wordt geplaats op de startpagina dit gebeurt in de meeste gevallen niet meteen. Je moet het hebben van de startpagina’s die wel je backlink op de pagina plaatsen. 

Het advies is om je aan te melden op Vinden.nl. Verder is de website Dmoz.org een aanrader alleen is het moeilijk om daar je links op te krijgen. De tip is om niet op te geven tijdens het aanmelden, want wanneer je wekelijks blijft proberen heb je grote kans dat je wordt aangemeld waardoor jouw backlinks worden geplaats op de website. Verder zou je ook zelf een startpagina kunnen starten en daar je backlinks op kunnen plaatsen. Let hierbij wel op de richtlijnen die hierbij horen.

Backlinks plaatsen door artikel marketing

Naast de startpagina methode kun je ook backlinks laten plaatsen door middel van artikel marketing. Bij artikel marketing zorg je ervoor dat jouw artikels zo veel mogelijk worden geplaats op andere websites met backlinks die gelinkt zijn aan jouw website. Door deze artikels zorg je ervoor dat je waarde levert aan de bezoekers. 

Met deze methode lok je de bezoekers naar jouw website . Dit kan je doen door onder aan het artikel een link te maken naar jouw website of door sommige kernwoorden in je artikel een link te geven die de bezoekers bij jouw website brengt wanneer zij erop klikken. Zo maak je meteen een nieuw kanaal voor jouw doelgroep en werk je tegelijkertijd aan het plaatsen van de backlinks.

De artikels kun je op verschillende plekken plaatsen. Artikelplaats.nl is hier een voorbeeld van. Zoals je in de naam al ziet kun je hierop artikels plaatsen met daarbij backlinks naar je website. Website eigenaren kunnen vanaf deze pagina jouw artikels gebruiken. Hierdoor krijg jij logischerwijs meer backlinks. Dit doen website eigenaren wanneer zij zelf niet genoeg tijd hebben om een artikel te produceren. 

Het advies hierbij is om dit niet te vaak te doen, omdat je backlink profiel (zoals eerder besproken) dan onnatuurlijk wordt. Naast Artikelplaats.nl kan je ook gebruik maken van:

Backlinks plaatsen op persberichten

Wanneer je backlinks wil plaatsen is het verstandig om zelf persberichten te produceren. Dit is verstandig omdat je de kwaliteit van je links kan waarborgen en de backlinks zelf kan toevoegen in je persbericht. Probeer alleen de bezoeker niet te veel te sturen naar de link van jouw website. Dit schrikt de lezer af. Het is juist slim om andere websites ook te linken in jouw persbericht. Anders wordt je persbericht gezien als spam en haal je weinig resultaten.

De structuur van het persbericht moet zo gemaakt zijn dat iedereen de tekst leuk vind om te lezen en een waarde is voor de best betreffende persoon. De kracht van persberichten ligt vooral bij het geven van zo veel mogelijk waarde waardoor andere nieuwssites het bericht gaan delen. Hierdoor wordt jouw persbericht verspreid en krijg je meer backlinks.

Backlinks plaatsen door gast bloggen

Verder kan je meer backlinks laten plaatsen door een blog te schrijven voor een website. Hier laat je dan natuurlijk ook weer links in terugkomen die linken met je website. Vaak hebben de website eigenaren geen tijd om deze blogs bij te houden. De kracht van het gast bloggen is dat je niet alleen meer backlinks krijgt, maar je ook meteen een nieuwe doelgroep bereikt. Daarnaast stijgt ook je naamsbekendheid als auteur.