Tweede zaak tegen Trump: de belangrijkste actoren en data van afzetting

De tweede afzettingsprocedure tegen Donald Trump begint deze week. Het proces is afhankelijk van centrale deadlines en mensen. De ambtstermijn van Donald Trump loopt over iets meer dan een week af en zijn aangewezen opvolger Joe Biden zal op 20 januari zijn intrek nemen in het Witte Huis. Maar in de resterende korte tijd zou zich een ongebruikelijke situatie kunnen ontwikkelen die de VS nog nooit heeft meegemaakt: Trump wordt op het laatste moment geconfronteerd met een afzetting en zou de eerste Amerikaanse president zijn die tweemaal met een afzettingsprocedure te maken krijgt.

De gebeurtenissen werden voorafgegaan door een maand durende campagne van wantrouwen in de Amerikaanse democratie, die culmineerde in een golf van geweld van Trump-aanhangers in het Capitool. In hun aanklacht beschuldigen de Democraten Trump van “opstand of rebellie” tegen de VS. Ze koppelen hun zet aan de eis om Trump in de toekomst uit alle politieke functies te weren. Wat interessant is, is dat de Aanklager zich niet alleen bezighoudt met de Capitol Hill-opstand die Trump zijn aanhangers aanspoorde. Het democratische wetsvoorstel ontleedt in feite de campagne van Trump tegen de democratie, inclusief zijn strijd van een week tegen de verkiezingsuitslag van 3 november en zijn dreigende telefoontje met de staatsregering van Georgië. Onder andere hoeveel Republikeinen zich bij de beschuldigingen voegen, zal relevant zijn voor de dynamiek in Washington. Vooraanstaande CEO’s uit de privésector hadden de afgelopen dagen met Trump gebroken. Wiskundig gezien hoeven de Democraten niet op de Republikeinen te vertrouwen om met afzetting te beginnen, maar alleen als het gaat om het vonnis van de Senaat. De Democraten hebben 222 zetels in de Tweede Kamer, vier meer dan nodig is voor een gewone meerderheid.

Wat nu? De belangrijkste data en mensen in één oogopslag. Het mogelijke schema: maandag hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden formeel het afzettingsproces gelanceerd. De centrale aanklacht van de aanklacht is “aanzetten tot opstand” en “rebellie tegen de VS”. Tegelijkertijd werken de Democraten aan een resolutie om vicepresident Mike Pence onder druk te zetten: ze stellen hem en het Amerikaanse kabinet een ultimatum van 24 uur om zelf actie te ondernemen en Trump arbeidsongeschikt te verklaren. Over deze resolutie wordt dinsdag gestemd in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat het kabinet Trump uit zijn ambt zal verwijderen of dat hij op eigen initiatief zal aftreden. Daarom zal de periode van 24 uur waarschijnlijk aflopen.