Dit is wat je moet weten over een botoxbehandeling

Loop je al een tijd aan tegen fijne lijntjes en oneffenheden in het gezicht of op andere delen van het lichaam aan? En zit je erover na te denken om een ingreep te laten uitvoeren? Dan is een botoxbehandeling het overwegen waard. De niet-chirurgische ingreep zorgt ervoor dat deze plekken worden verholpen. Krijg jouw zelfvertrouwen weer terug en geniet van een stralende huid. Om jou van de nodige informatie te voorzien, is hieronder uiteengezet wat een behandeling met botox precies doet en welke overwegingen je vooraf moet maken. 

Wat is botox?
Botulinumtoxine, beter bekend als botox, is een merknaam voor een eiwit. Door botox in een spier te injecteren, blokkeert het de zenuwsignalen die de spier laat samentrekken. De spier ontspant en de rimpels in de spieren verzachten. Botox wordt veelal gebruikt om rimpels in het gezicht te behandelen. Kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdrimpels zijn door het eiwit verleden tijd. De effecten houden gedurende 3-4 maanden aan, waarna de spier weer samentrekt. Herhaalbehandeling zijn dus benodigd om het gewenste resultaat te behouden. 

Hedendaags wordt botox ook gebruikt om overmatig zweten, migraine en spierspasmen te behandelen. En dan te bedenken dat botox oorspronkelijk in de jaren 70 werd gebruikt om medische aandoeningen te behandelen, bijvoorbeeld voor scheel kijken, ongecontroleerd knipperen en andere spierspasmen. Sindsdien is het inspuiten van botox één van de meest populair niet-chirurgische behandelingen ter wereld. Met behulp van een fijne naald worden oneffenheden aangepakt. 

Wat moet je weten vooraf aan een botoxbehandeling?
Overweeg je een botoxbehandeling, dan is het belangrijk om verschillende dingen te overwegen, namelijk: 

  1. Controleer of je in aanmerking komt voor een behandeling. Ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je een neurologische aandoening of huidinfectie op de injectieplaats? Dan is het niet mogelijk om botox te laten injecteren. Over het algemeen is botox veilig, maar is niet voor iedereen geschikt. 
  2. Onderzoek de behandelend arts of specialist. Om er zeker van te zijn dat de behandeling voorspoedig verloopt, is het belangrijk om te weten of de arts of specialist daadwerkelijk bekwaam is en al ervaring heeft. Je streeft immers naar een stralend resultaat en wilt er zeker van zijn dat de behandeling goed verloopt. Een ervaren specialist op gebied van botoxbehandelingen is bijvoorbeeld Marco van Coevorden.
  3. Weet welke risico’s aan de behandeling verbonden zijn. Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Bij verkeerd handelen of onbekwaamheid kunnen blauwe plekken, infecties en allergische reacties optreden. 
  4. Wees je bewust van de bijwerkingen die na behandeling kunnen optreden. Vaak voorkomende bijwerkingen van botox zijn zwelling, roodheid en ongemak op de injectieplaats. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar dagen. 
  5. Heb realistische verwachtingen. Botox kan rimpels helpen verminderen, maar is geen permanente oplossing. De effect van de behandeling houden doorgaans 3-4 maanden aan, waarna de spieren een zullen samentrekken. Rimpels komen dan weer tevoorschijn.