Daimler wil dieselprocedures in de VS met vergelijkingen omsluiten

Dit artikel gaat over onroerend goed erfgoed. Stap naar rechtszekerheid: De dieselaffaire smeult al jaren bij Daimler in de VS. Nu had de autofabrikant een belangrijke stap in de richting van opheldering kunnen zetten. Het is echter niet goedkoop. Waar is Jan Marsalek? Het Openbaar Ministerie München I en de Federale Recherche houden zich primair met deze kwestie bezig.

Hiermee zouden civiele en milieuclaims worden afgehandeld “in verband met emissiecontrolesystemen voor bepaalde dieselvoertuigen”. Volgens de informatie gaat het om ongeveer 250.000 auto’s en bestelwagens. Om aan de verschillende eisen van de vergelijkingen te voldoen, verwacht Daimler extra kosten in het midden van de driecijferige miljoen-reeks. De groep heeft een akkoord bereikt met de milieuautoriteiten EPA en CARB, de milieudienst van het ministerie van Justitie en de douane- en grensbewakingsautoriteiten. Sinds 2016 lopen er in de VS geen strafrechtelijke onderzoeken tegen Daimler in verband met de dieselaffaire. De groep heeft geen informatie verstrekt over de inhoud van de vergelijkingen. “Met de geplande vergelijkingen zet het bedrijf een belangrijke stap in de richting van het creëren van rechtszekerheid in verschillende dieselprocedures in de VS”, aldus Daimler. Het bestuur en de raad van toezicht van de autofabrikant hebben de plannen goedgekeurd. De betrokken Amerikaanse autoriteiten en ook de bevoegde rechtbanken moeten dit nog doen, alleen dan zullen de schikkingen van kracht worden.

“Het bedrijf heeft volledig samengewerkt met de Amerikaanse autoriteiten en zet deze samenwerking voort”, vervolgt Daimler. Voor de verwachte kosten zijn boekhoudkundige voorzieningen getroffen. In het verleden had de groep grote sommen geld gereserveerd voor dieselprocessen over de hele wereld. Om die reden stortte onder meer het resultaat van 2019 dramatisch in. Ook het parket van Stuttgart legde vorig jaar een boete van 870 miljoen euro op aan Daimler. Fiat Chrysler en Volkswagen hadden ook onderhandeld over schikkingen in de dieselaffaire in de VS om de procedure te schikken. Vooral VW moest daarvoor dieper in de buidel tasten. (best / dpa)